Barion Pixel
Ft 0
Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Az ásványi anyagokról általánosságban.

Az ásványi anyagokat két részre bonthatjuk. Azokat az elemeket, melyek a szervezetünkben, a test tömegének 5%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek (ilyen elemek többek között a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium), amelyek ennél kisebb mennyiségben fordulnak elő, mikroelemeknek hívjuk (példaként emelhető ki a vas vagy a cink). Nyomelemek azok a mikroelemek, melyek tényleg csak nyomokban vannak jelen a szervezetben, nem is kell őket mindennap bevinnünk. Számtalanszor összemosódik a mikroelem és a nyomelem fogalma. (ezek közé sorolható leginkább a szelén vagy az alumínium). Az ásványi anyagok együttesen, szervezetünk 4-5%-át teszik ki.

Az ásványi anyagok funkciójukat tekintve tápanyagok, mindazon a táplálékból eredő anyagok, amelyek testünk struktúrájában és szervezetünk működésében közreműködnek. A sejt felépítéséhez csaknem minden tápanyag elengedhetetlen, közülük főként a fehérjék és ásványi anyagok rendeltetése közismert. A szervezet harmonikus működéséhez részben energiára van szükség, részben olyan biokatalizátorokra (enzim), melyek az anyagcsere folyamatokat ellenőrzik. Ezek alapján a tápanyagokat is két részre oszthatjuk, testépítő anyagokra és biokatalizátorokra. Az ásványi anyagok lényeges testépítő anyagok, az egyes szöveteknek és funkcióiknak különböző az ásványi anyag szükségletük. Az ásványi anyagok a sejt felépítésén túl az enzimek tevékenységében, az ingerátvitelben, valamint izom és ideg ingerlékenység folyamatában, szervezetünk sav-bázis, só-vízháztartás egyensúlyának fenntartásában, és a vérképzésben is jelentős részt vállal. Funkciójuk betöltéséhez az ásványi anyagok elenyésző mennyisége is elegendő, hogy jelen legyen szervezetünkben.

Az ásványi anyagok hiánya, vagy bizonyos ásványi anyag hiánya esetén szervezetünk megbetegedhet, de ha már elvétve előfordulnak a bevitt táplálékban, akkor fedezik a működéshez szükséges mennyiséget. A szervezet számára az ásványi anyagok pótolhatóak táplálék és megfelelő mennyiségű folyadék, valamint táplálék-kiegészítők formájában. Rendkívül fontos, hogy a megfelelő táplálkozás és kiegészítők bevitele esetén is kialakulhat ásványi anyag hiány. Leggyakrabban akkor, ha bélrendszerünk kiválasztási és felszívódási szerepe károsodik. Ilyen esetekben legtöbbször a Candida albicans nevű gomba okozta fertőzöttség a kiváltó ok, amely toxinjával beborítja szervezetünket, illetve fehéres nyákkal befedi a bélfalat, így korlátozva az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is. A bélrendszer biztonsága és normál működése nélkülözhetetlen az ásványi anyagok felszívódásához, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint szervezetünk egyensúlyának fenntartásához.

(Az emberi szervezetben mostanáig kimutatott ásványi anyagok: Makroelemek: kalcium, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, klór, kén. Mikroelemek: vas, réz, kobalt, cink, mangán, jód, molibdén, fluor, szelén, króm. Valószínűleg esszenciális mikroelemek: nikkel, ón, szilícium, vanádium. Ismeretlen funkciójú nyomelemek: alumínium, kadmium, ólom, arzén, bárium, stroncium, higany, ezüst, arany, antimon.)

@2024 multi4u.hu