Barion Pixel
Ft 0
Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Omega 3 (EPA, DHA)

Az omega-3 (EPA, DHA) az úgynevezett a telítetlen zsírsavak csoportjába sorolhatóak. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, az emberi szervezet nem képes az előállítására. Szervezetünk ezeket a zsírsavakat különböző növényi és állati zsírok formájában az étkezéssel veszi magához. Az omega-3 zsírsavakat az egészséges zsírok között tartjuk számon. Alkalmazásuk szervezetünk csaknem minden területére jótékony hatással van. Sok omega-3 zsírsavat ismerünk, de egészségünk megőrzése tekintetében a legfontosabbak: az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az EPA-t és a DHA-t a szervezetünk is elő tudja állítani, de olyannyira csekély eredményességgel, hogy optimális mennyiségben csak táplálkozással tudjuk bevinni. AZ EPA és DHA nagy mennyiségben elsősorban a tengeri halakban (pl.: szardínia, lazac, makréla, hering stb.) fordul elő. Az édesvízi halakban minimális mennyiségben találhatók meg ezen zsírsavak.

Az Omega-3 zsírsavaknak tehát kétféle típusa van, amelyek EPA és DHA néven ismertek. Az EPA egy 20 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely nélkülözhetetlen az élethez. A DHA egy 22 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely a magzati agyfejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához elengedhetetlen. Ez a lényegbeli különbség az EPA és a DHA zsírok között.  Szervezetünk képes DHA-t előállítani az EPA-ból, és fordítva, azonban testünk akkor működik a leghatékonyabban, ha mindkét pótolhatatlan zsírból megfelelő mennyiség található szervezetünkben. Mind az EPA, mind a DHA zsírok bevitele pozitív egészségügyi eredménnyel járnak, ezek a zsírok segíthetik a szervezet egészséges működését.

Az EPA hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, gátolja a véredényképzést, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, valamint közreműködik a megfelelő koleszterin szint fenntartásában. Az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik hatékony rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat visznek be szervezetükbe, kisebb a szívinfarktus kockázata. Ez azért lehetséges, mert a prosztaglandin csökkenti a vörösvérsejtek rögösödését, és a vérnyomást. Az omega-3 zsírsavak egyebek mellett az olyan anomáliák megfékezésében játszanak fontos szerepet, mint a rák, inzulinrezisztencia, autoimmun betegségek, terméketlenség, idegi leépülés, valamint testmozgás utáni fizikai helyreállás. Javítja az általános egészségügyi állapotot, elősegíti a sérülések gyógyulását, gyulladáscsökkentő hatású, segít az ízületek és kötőszövetek egészségének megtartásában, nagyobb energiaszintet és jobb állóképességet eredményez, kedvező hatással van az immunrendszerre, segédkezik az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez, kedvező kihatással van a szív- és érrendszerre, és még sorolhatnánk.

A szakemberek véleménye különbözik abban, hogy mennyi az optimális omega-3 zsírsav-bevitel. Abban viszont megegyezik, hogy napi 4-8 gramm omega-3 olaj biztonságosan fogyasztható és ebből minimum 1 grammnak DHA-nak és EPA-nak kell lennie. Mindemellett érdemes kiemelni, hogy a napi omega-3 bevitel megfelelő mennyisége életmódtól függően eltérő, mivel a bevitt omega-3 és omega-6 zsírsavak optimális aránya 1:2-1:5, minél több omega-6 zsírsavat viszünk be, annál több omega-3 olajra van szüksége szervezetünknek.

@2024 multi4u.hu