Barion Pixel

Vitaminok – általános áttekintés

Mint a neve is mutatja (vita=élet, amin=nitrogen tartalmú molekula) elengedhetetlen az élethez, ugyanis rengeteg élettani folyamatunk elindításához, végbemeneteléhez, illetve menet közbeni szabályozásához járulnak hozzá. A szervezetünk viszonylag csekély mennyiségben igényli őket (1mcg-1g), ám ezt naponta! Elégtelen bevitelük zavarokat okoz, teljes hiányuk pedig komoly betegségekhez is vezethet. A szervezetünk (1-2 kivételtől eltekintve) nem képes előállítani őket.

Alapvetően 2 csoportra szokták bontani őket, egyikük vízben, míg a másikuk zsírban oldódik. Víz mindig van a szervezetünkben, ám a zsírban oldódó vitaminok felszívódása akkor a legjobb, ha egy szalonnás-rántottás reggeli, vagy egy “zsíros” ebéd közben veszed be. Emellett a vízben oldódóakat nem tudjuk raktározni sem, így érdemes minden nap fogyasztani őket. Legjobb, ha nyersen esszük a zöldségeket-gyümölcsöket, hiszen sütés, főzés, párolás során a vitamintartalom egy része elbomlik (15-55%)!

Az életvitel, az életkor, és a táplálkozási szokások is nagy mértékben befolyásolják, hogy miből mennyi kell a szervezetünknek a helyes működéshez. Az idősebb korosztály vitaminigénye magasabb, hiszen náluk már lassabbak és rosszabb hatásfokkal működnek az élettani folyamatok.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk rendszeresen, hiszen egy vegetáriánus jó eséllyel több zöldséget eszik, mint egy húsimádó… Ha valaki nehéz fizikai munkát végez, vagy nagy stressznek van kitéve folyamatosan, esetleg várandós, vagy szoptató anyuka, akkor jóval több vitaminra van
szüksége, mint egy nyugodt ülő munkát végzőnek.

Az alkohol, a cigi és a drogok (a gyógyszerek is) is nagyüzemben bontják és használják el a vitaminokat és ásványi anyagokat.

A vitaminok jelentős részének vannak vitamerjei is, ez azt jelenti, hogy más-más vegyületek formájában is hasonló hatást érnek el a szervezetben. Pl. a B9 vitamin esetén a folsav, a folinsav és az 5-metil-tetrahidrofolát. Ezek mind emelik a folsav szintet, ám járulékos hatásai eltérőek (előbbi 2 felhalmozódik a szervezetben, mert nem vagyunk képesek üríteni). Másik jó példa a B3 melyet niacin helyett niacin-amiddal, vagy nikotin-amiddal helyettesítenek, hogy a túladagolásból származó viszketés,
hányinger és bőrpír ne jelentkezzen.

Árukereső.hu
@2024 multi4u.hu