Tápióka
A tápiókalisztet a maniókagyökérből nyerik. Japán gyöngynek is szokták nevezni, jópofa, apró buborékokhoz, vagy nagyobb szemű kaviárhoz hasonlít, a csúcskonyhákban is szívesen használják.Hő hatására a folyadékokat kocsonyás állagúvá alakítják át. Egyik legjellegzetesebb elkészítési módja a puding,
hozzávalók tápióka pudinghoz
4adaghoz:
45g tápióka gyöny
csipet só ( hogy jobban kijöjjenek az ízek )
annyi víz hogy ellepje a 45 gramm tápióka gyöngyöt
400 ml kókusztej
30-40g nádcukor ( ízlés szerint )
pici lime héja/narancs héja
egy kis darab csillagánizs
Elkészítés:
A tápióka gyöngyöket 10-20 percre beáztatjuk a vízbe, majd leszűrjük. Közben a kókusztejet felforraljuk a lime vagy narancs héjával és az ánizzsal. Amennyiben nincsen otthon ánizs, vagy valaki nem szereti íz ízét, lehet variálni is. Akár vanília rúddal (½ vanilia rúd) vagy esetleg egy kis őrölt fahéjjal. A gyöngyöket a forrásban lévő tejbe rakjuk és állandó kevergetések mellett kocsonyás állagúra sűrítjük. (kb.10 perc, de nem lesz olyan sűrű, mint a tejberizs).
Amikor kocsonyássá válik, azonnal vegyük le a tűzről, és ekkor keverjük el benne a cukrot.
Poharakba, kis befőttes üvegbe tesszük, és friss gyümölccsel, vagy kókuszreszelékkel tálaljuk. (pl. eper,pürésített málna, mangó, áfonya, fekete ribizli)
TIPP: Fűszerek nélkül, csak egy kevés vanília esszenciával készítve is nagyon finom.
Egyesek állagjavításként 1 M-es tojás sárgáját is hozzáadják a forrásban lévő tejhez.